Vier op de tien Nederlanders gebruikt medicijnen waardoor je minder goed kunt rijden. Dat blijkt uit recent onderzoek (oktober 2022) van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Dat kan ongelukken veroorzaken. Uit onderzoek (2012) blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 dodelijke ongelukken zijn door medicijngebruik in het verkeer. Bij deze ongelukken hadden de bestuurders bijvoorbeeld last van:
Gebruik je medicijnen? Check dan wat de effecten op de rijvaardigheid zijn voordat je gaat rijden. Zo voorkom je ongelukken voor jezelf en voor anderen.
Je kunt op drie manieren zien of een medicijn gevaar kan opleveren bij rijden:
Kom je geen van deze waarschuwingen tegen? Dan mag je ervan uitgaan dat je met het medicijn veilig kunt rijden. Bij twijfel, check je medicijn op deze site of raadpleeg je arts of apotheker. Je arts kan eventueel een ander medicijn voorschrijven of de dosering aanpassen.
Staat er wel een waarschuwing op het doosje van je medicijn of in de bijsluiter? Dan loop je het risico dat het medicijn je rijvaardigheid beïnvloedt. Hoe groot die invloed is, kun je moeilijk voorspellen. Dat verschilt per persoon, per dosering, op welk moment van de dag je het slikt en hoe lang je het medicijn al slikt. Het verschilt ook per medicijn: het ene medicijn heeft meer invloed op het reactievermogen dan het andere.
Lees bij een waarschuwing altijd de bijsluiter voor het bijbehorende advies. De adviezen kunnen verschillen, van een paar dagen niet rijden tot helemaal niet rijden. Je kunt ook je arts of apotheker vragen of je wel of niet mag rijden. Soms is er een veilig alternatief mogelijk. Gebruik geen alcohol of drugs naast je medicijn. Deze kunnen de effecten van jouw medicijn op het rijden versterken! Lees meer over de verschillende adviezen.
Bij sommige medicijnen merk je duidelijk het effect. Je wordt duizelig, slaperig of gaat wazig zien. Andere medicijnen verminderen het reactievermogen zonder dat je het in de gaten hebt. Je wordt bijvoorbeeld onverschilliger of krijgt minder controle over je spieren. In het verkeer ben je dan niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen. Lees handige tips om te voorkomen dat je als medicijngebruiker een gevaar bent in het verkeer of lees meer informatie.
Medicijnen die je zonder recept koopt, kunnen ook invloed hebben op je rijgedrag. Bijvoorbeeld middelen tegen hooikoorts of reisziekte. Wil je weten of jouw zelfzorgmiddel invloed heeft op de rijvaardigheid? Raadpleeg dan de apotheker of drogist.