Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

06 Jan

Provincie Friesland continueert campagne 'Rij veilig met medicijnen'

Met medicijnen achter het stuur kruipen: het blijft uitkijken. Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) investeert daarom ook in 2015 in de voorlichting aan patiënten die rijgevaarlijke geneesmiddelen slikken. En wie kunnen die voorlichting beter verzorgen dan de assistenten in de apotheek en dokterspraktijk? Het IVM ondersteunt hen daarbij.

De afgelopen drie jaar schoolde het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het ROF apothekersassistenten in onder andere Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. In 2014 kregen ook de assistenten in opleiding op het ROC 'De Friese Poort' in Leeuwarden een bijscholing van het IVM. In 2015 faciliteert het ROF wederom de bijscholing van de assistenten in opleiding: het IVM is gevraagd om zeven gastlessen te verzorgen. De gastlessen maken deel uit van de campagne 'Rij veilig met medicijnen' die het ROF in 2011 is gestart.

Met de bijscholing kunnen de assistenten gebruikers van 'rijgevaarlijke' geneesmiddelen nog beter informeren of zij daarmee veilig hun voertuig kunnen besturen. En een oplossing aanbieden als die medicijnen iemand rijongeschikt maken. Zoals het medicijn op een ander moment innemen of in overleg met de arts overstappen op een niet-rijgevaarlijk medicijn.

Veel mensen zijn zich niet bewust dat het reactievermogen bij het gebruik van bepaalde medicijnen net zoveel afneemt als met drie glazen alcohol. De gele sticker op het medicijndoosje en de waarschuwing in de bijsluiter worden door veel mensen niet gelezen of genegeerd. Het ROF adviseert medicijngebruikers om bij hun eigen huisarts of apotheker te informeren of zij met hun medicijnen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Op de IVM-site www.rijveiligmetmedicijnen.nl staan alle 'rijgevaarlijke' medicijnen en de adviezen of verboden die daarvoor gelden.

Deel dit bericht