Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

23 Sep

IVM-training 'rijgevaarlijke' medicijnen

Dit najaar verzorgt het IVM een aantal scholingen voor apothekers- en doktersassistenten in opleiding in de provincies Drenthe en Friesland over 'rijgevaarlijke' medicijnen.

Het  ROC in Hoogeveen bijt de spits af met twee speciale gastlessen over het belang van goede voorlichting over medicijnen in het verkeer. Het ROC Friese Poort in Leeuwarden volgt daarna. In Friesland verzorgt het IVM ook nascholing voor de apothekersassistenten in de Friese ziekenhuizen De Tjongerschans in Heerenveen en Nij Smellinghe in Drachten. Eerder dit jaar verzorgde het IVM al nascholingsbijeenkomsten voor de Drentse apothekersassistenten.

Voorlichting over het veilig gebruik van je medicijnen is een belangrijke taak van de (toekomstige) dokters- en apothekersassistent. Daar hoort ook voorlichting over 'rijgevaarlijke' medicijnen bij.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je reactievermogen bij het gebruik van bepaalde medicijnen net zoveel afneemt als met drie glazen alcohol. De gele sticker op het medicijndoosje en de waarschuwing in de bijsluiter blijken in de praktijk onvoldoende te werken. Dan kan onbewust zijn, maar ook bewust: automobilisten overschatten zichzelf ('ik merk er niets van') of hebben hun auto veel te hard nodig. In de training leren de toekomstige assistenten hier alert op te zijn en om met de gebruiker mee te denken over praktische alternatieven. Zoals je medicijn op een ander moment innemen of in overleg met de arts overstappen op een niet-rijgevaarlijk medicijn.

De gastlessen maken deel uit van de campagnes 'Rij veilig met medicijnen' die het Verkeers- en vervoersberaad Drenthe (VVBD) en het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) dit voorjaar ziijn gestart.

Deel dit bericht