Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

05 Sep

Artsen: Rijkeuring van 70 naar 75 jaar gevaarlijk

Artsen maken zich zorgen over de veiligheid op de Nederlandse wegen nu de leeftijdsgrens voor de verplichte medische keuring wordt verhoogd. Vanaf volgend jaar moeten ouderen zich vanaf 75 jaar bij het verlengen van het rijbewijs medisch laten keuren. Op dit moment moet dat nog vanaf 70 jaar.

70 jaar

De Vereniging voor Rijbewijskeuringsartsen (VvRA) stelt dat dit besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) tot een verhoogd risico op ongevallen kan leiden. De VvRA wil dat de keuringsleeftijd op 70 jaar blijft. Anders kan het voorkomen dat iemand vlak voor zijn 75ste verjaardag zijn rijbewijs nog met vijf jaar verlengt. Dan wordt hij op zijn 79e pas voor het eerst medisch gekeurd. Geen goede zaak, meent de VvRA.

Rijbewijskeuringsarts Robert Sadiek noemt de verhoging heel onverstandig. "Ik houd mijn hart vast." De arts, die jarenlang bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen werkte en nu door het hele land bestuurders keurt, wijst erop dat ouderen regelmatig vlak voor de medische keuring een staaroperatie ondergaan. Die plannen zullen ze met het verleggen van de leeftijdsgrens langer uitstellen, vreest hij. "Dan blijven ze langer rondrijden met die vertroebelde lens. Hierdoor neemt het risico op ongelukken alleen maar toe."

Verkeersveiligheid

Minister Schultz wilde aanvankelijk de seniorenkeuring voor het rijbewijs schrappen vanwege de administratieve lasten. Ze ziet daar vanaf omdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek aannemelijk heeft gemaakt dat deze keuring de verkeersveiligheid bevordert. Het aantal senioren dat jaarlijks wordt afgekeurd, is laag en ligt rond de 1 procent. Volgens de VvRA zijn de aantallen die worden afgekeurd zo laag omdat mensen hun rijvaardigheid vlak voor de keuring kritisch tegen het licht houden. Een deel besluit het rijbewijs niet te verlengen.

Bron: Brabants Dagblad

Deel dit bericht