Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

20 Dec

Check rijgevaarlijke medicijnen

Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen op de vernieuwde website www.rijveiligmetmedicijnen.nl controleren in hoeverre een medicijn rijgevaarlijk is. Door middel van een handige zoekmachine kun je in één oogopslag zien of je wel of niet mag autorijden. De website is vernieuwd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en heeft als doel de bewustwording over de invloed van medicijnen in het verkeer bij medicijngebruikers, artsen en apothekers te vergroten. Eén op de zes Nederlanders gebruikt rijgevaarlijke medicijnen en naar schatting vallen er tussen de 33 en 66 doden per jaar als gevolg van medicijngebruik in het verkeer.

Naast het snel kunnen controleren van een medicijn staat er op de website veel informatie over rijgevaarlijke medicijnen. Om welke medicijnen gaat het? Wat zegt de wet? Wat kunnen artsen en apothekers doen? Wat kan je zelf doen? Op al deze vragen biedt de site een antwoord. Verder staan er op de site veel handige tips. Waar moet je op letten als je medicijnen slikt die je rijgedrag beïnvloeden en wat als je ADHD hebt of epilepsie? Bezoekers kunnen op de site ook terecht voor het laatste nieuws.

Adviezen

De site geeft advies over het wel of niet mogen autorijden voor stofnamen en merknamen. Deze adviezen zijn onderverdeeld in drie categorieën op basis van effect bij het starten van een medicijn. Met de lichtste categorie (I) is er weinig negatieve invloed. Het advies bij deze medicijnen is om niet auto te rijden als je last hebt van vermoeidheid, slaperigheid, sufheid of duizeligheid. Valt het medicijn in de zwaarste categorie (III), dan mag je doorgaans niet autorijden. Vooral slaapmiddelen, zware pijnstillers en antidepressiva vallen in deze categorie. De adviezen op de site zijn de verkorte versie van de landelijk bepaalde adviezen van de KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers. Per medicijn verwijst de site ook door naar meer informatie op de publiekssite van de KNMP, www.apotheek.nl.

Zorgverleners en gebruikers

Het IVM heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de website een nieuw jasje gegeven. Voorheen waren er twee aparte sites over rijgevaarlijke middelen: één voor zorgverleners (www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl), en één voor medicijngebruikers. Beide doelgroepen kunnen nu terecht bij één loket. Voor de inhoud van de website werkt het IVM intensief samen met de KNMP en ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsadviezen, het CBR. De website is gebouwd door Imengine.

Deel dit bericht