Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

12 Dec

Dussense postbode krijgt rijbewijs terug

De Dussense postbode Leon van der Stelt krijgt hoogstwaarschijnlijk zijn rijbewijs terug. Van der Stelt raakte dat vorig voorjaar kwijt, omdat hij het medicijn amitriptyline gebruikt. Daardoor dreigde hij zijn baan te verliezen. Van der Stelt zocht het hogerop en bracht uiteindelijk een wetswijziging teweeg.

Amitriptyline

Van der Stelt (46) moest vorig voorjaar, na zeventien jaar postbezorgen, omzien naar een andere functie vanwege een reorganisatie bij PostNL. Bij de sollicitatieprocedure kwam zijn medicijngebruik naar voren. Van der Stelt slikt sinds dertien jaar amitriptyline tegen depressiviteit. Het CBR oordeelde dat de Dussense postbode hierdoor niet in staat was een auto te besturen en nam het rijbewijs in, ook al was Van der Stelt door zijn werkgever uitgeroepen tot beste chauffeur van zijn rayon. In elk postbusje zit een boordcomputer die het rijgedrag bijhoudt. Van der Stelt scoorde bijna perfect: een 9,9.

Motie

Van der Stelt bezorgde de post sinds het intrekken van zijn rijbewijs per fiets. Omdat hij zijn nieuwe baan dreigde mis te lopen, liet Van der Stelt het er niet bij zitten en zocht hij contact met Tweede-Kamerleden en het tv-programma De Ombudsman. Enkele Kamerleden brachten het onderwerp bij minister Schultz van Haegen van Verkeer onder de aandacht, maar zonder resultaat. "Toen hebben we meer druk op de ketel gezet met een motie", zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen die samen met CDA'er Sander de Rouwe een motie indiende. Deze leidde tot een wetswijziging.

Rijtest

Hoewel de minister in haar besluit nog spreekt van een 'experiment', is het voor mensen die ten minste drie jaar amitriptyline gebruiken voortaan mogelijk om met een rijtest aan te tonen dat zij rijvaardig zijn. De Dussense postbode was afgelopen dinsdag de eerste die de rijtest deed, in de Universiteit van Groningen. "Ik heb alle testen doorstaan. Het positieve advies is meteen per e-mail naar het CBR gestuurd", aldus Van der Stelt. Toch wacht het CBR met het nemen van een besluit totdat het testrapport binnen is. Maar Van der Stelt heeft er alle vertrouwen in dat hij zijn rijbewijs terugkrijgt en aan zijn nieuwe baan kan beginnen.

Bron: Brabants Dagblad

Deel dit bericht