Rij veilig met medicijnen.nl

/Nieuws

29 Nov

Morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis in het verkeer

Rijksoverheid.nl beschrijft nu wat patiënten die morfine, dexamfetamine of medicinale cannabis op recept gebruiken volgens de wet wél en níet mogen bij verkeersdeelname. Ook beschrijft het hoe zij ervoor kunnen zorgen dat het OM rekening houdt met hun medicijngebruik. Zorgverleners vinden hierover (voorlichtings) materialen in de toolkit op rijveiligmetmedicijnen.nl.

In 2017 heeft de overheid wettelijke grenswaarden vastgesteld voor de drugs morfine, amfetamines en cannabis bij verkeersdeelname. De drugs bevatten stoffen die ook in geneesmiddelen zitten. Dit betekent dat er een wettelijk maximum geldt voor hoeveel iemand hiervan mag gebruiken als zij of hij bijvoorbeeld met de auto, scooter of fiets deelneemt aan het verkeer. De wet maakt geen uitzondering voor mensen die deze medicijnen volgens voorschrift op recept gebruiken. Dit zou betekenen dat patienten ook strafbaar zijn wanneer ze de grenswaarden overschrijden. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie.

Rijksoverheid.nl beschrijft op welke manier de politie op deze middelen controleert in het verkeer. Zodat patiënten die deze medicijnen op recept gebruiken, weten wat ze kunnen verwachten in het uitzonderlijke geval dat de politie hen hierop test.

https://www.rijksoverheid.nl/medicijnenverkeer

Gepubliceerd op 29-11-2021